|
RECEPTY |
1. TOFU V CESTÍČKU S KURKUMOU
4 porcie
- 200 g tofu marinovaného
- 200 g špaldovej múky
- 8 dcl minerálky
- 1 čl morskej soli
- 2 pl kurkumy
- 2 pl Arrowrootu – maizena
- 4 dcl slnečnicového oleja
Z múky, minerálky, soli a kurkumy
urobíme cestíčko, ktoré dáme na dve hodiny do chladu. Tofu obalíme v Arrowroote
a následne v pripravenom cestíčku, ktorá má mať konzistenciu cesta na
palacinky. Obalené tlofu vyprážame z oboch strán do zlatista. Namiesto kurkumy
môžeme použiť aj bazalku.
|
2. KELOVÝ PRÍVAROK S LAHODKOVÝM TOFU
3-5 porcií
- 1 stredne veľkého kelu
- 10 cm riasy Wakame
- 1 čl morskej soli
- 150f tofu majonézy
- 2 pl Johnsen Shoyu – sójová omáčka
- 4 – 5 strúčikov cesnaku
- 1 čl drvenej rasce
- 5 pl Arrowrootu – maizena
- 200 g lahôdkového tofu
- 3 šálky
vody
Podporuje žalúdok, slinivku a slezinu
Jemne nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji
do sklovita, pridáme pokrájaný kel a dusíme 20 - 30 min. Počas dusenia
dochutíme soľou, rascou a roztlačeným cesnakom. Prívarok zahustíme maizenou
a varíme ešte 3 min. Pred dokončením pridáme tofu majonézu a malé kocky
tofu. Na záver dochutíme sójovou omáčkou.
|
3.TEMPEH – RAŽNIČI
3-5 porcií
- 200 g Tempehu údeného
- 1 ks strednej mrkvy
- 2 dcl slnečnicového oleja
- 2 ks strednej cibule
- 4 pl hladkej špaldovej múky
- 1 čl Arrowrootu – maizena
- 1 dcl sýtenej minerálky alebo piva
- štipka soli
Tempeh nakrájame na cca 9 hrubších
plátkov, ktoré prekrojíme ešte na polovicu. Mrkvu a cibuľu nakrájame na
kolieska a postupne napichujeme na špáradlá v poradí: koliesko mrkvy, cibule
a na záver plátok Tempehu. Z minerálky( piva), múky,Arrowrootu a soli
urobíme cestičko tak, aby nebolo riedke ani husté. Obalíme v ňom ražniči
a na oleji ho vysmažíme do ružova.
|
4. SEGEDÍNSKY GULÁŠ
S TEMPEHOM
3-5 porcií
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 200 g údeného Tempehu
- 2 pl sezamového olej
- 1 šálka kyslej kapusty
- štipka morskej soli
- 1 čl mletej červenej papriky
- 2-3 ks celého čierneho korenia
- 150 g tofu majonézy
- 1 šálka
vody
Podporuje pečeň a žlčník
Jemne nakrájanú cibuľu a Tempeh
orestujeme na oleji do sklovita. Zalejeme pramenitou vodou, pridáme koreniny
a dusíme všetko 8 min. Potom pridáme tofu majonézu a kyslú kapjstu, dobre
premiešame a necháme prejsť varom. Napokon podľa potreby dochutíme umeoctom.
|
5. MISO POLIEVKA
- 1,5 l vody
- 2 ks veľkej cibule
- 1,5 pl sezamového (slnečnicového) oleja
- 1 stredná mrkva
- 10 cm riasy Wakame
- štipka soli
- 5 čl Misa sójového
- petržlenová vňať
Cibuľu nakrájame na polmesiačiky,
opražíme ju na oleji do zlatista,pridáme nastrúhanú mrkvu a jemne ju osmažíme.
Zeleninu podlejeme vodou, pridáme riasu Wakame a varíme ju na slabom ohni 15 min.
Potom polievku odstavíme a dochutíme Misom, ktoré sme si rozmiešali
v troške teplej polievky. Na záver ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Miso polievka dodáva do organizmu potrebné
vitamíny a minerály. Miso je bohaté na enzými, napomáha tráveniu
a vyťahuje z organizmu ťažké kovy.
|
6. VARENIE SÓJOVÝCH
BOBOV( pre 4 osoby)
- 200 g sójových bobov
- 8 dl vody
-
Sóju preberieme, vsypeme do cedníku
a dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou. V hrnci ju zalejeme 8 dl vody
a necháme ju močiť 10-12 hodín v chlade. V lete ju radšej dáme do
chladničky, aby sme zamedzili kvaseniu. Pokiaľ sa na hladine objavia bublinky, znamená
to, že sója začala kvasiť a v tom prípade je nutné ju ihneď uvariť.
Namáčané boby zväčšia svoj objem 2-3x. Vodu, v ktorej sa boby namáčali,
vylejeme a znovu ich dôkladne prepláchneme. Týmto spôsobom sice stratí
zanedbateľné množstvo vitamínov a minerálnych solí, ale taktiež sa zbaví
polysacharidov, ktoré spôsobujú nepríjemné nadúvanie, ako je to podobne
u ostatných strukovín. Prepláchnutú sóju dáme variť. Privedieme ju
k varu. Penu, ktorá sa tvorí, odstraňujeme. Potom plameň znížime, zakryjeme
čiastočne pokrievkou a varíme na miernom ohni 2,5 – 3 hodiny.
|
7.SEITAN
S KOPROVOU OMÁČKOU
3-5 porcií
- 300 g Seitan natural
- 3 ks strednej cibule
- 300 g tofu majonézy
- 5 pl čerstvo nasekaného kôpru
- 2 pl sezamového oleja
- 3 pl Johnsen Shoyu – sojová omáčka
- 4 dcl vody
- 1 pl jablkového octu
Seitan natural nakrájame na kocky
a varíme 50 min. vo vode ochutenej sójovou omáčkou. Cibuľu nakrájame na kocky,
speníme na oleji a pridáme uvarený seitan. Podlejeme vodou, ktorá zostala po
uvarení seitanu a dusíme 8 min. Pred dohotovením pridáme tofu majonézu
a necháme krátko povariť.
Keď začne bublať, odstavíme hrniec
z plameňa, pridáme nasekaný kôpor a dochutíme jablkovým octom.
|
8. GULÁŠ SO SEITANOM
Príprava je rovnaká ako keď bežne varíte
gulaš. Namiesto mäsa však použijete Seitan špecial. Varenie je kratšie asi 30 min.
|
9. HUBY SHI-TAKE
Sú to sušené huby, ktoré treba pred
varením namočiť na cca 1 hodinu. Stačí použiť 3-5 kúskov, pretože počas
namáčania naberajú na objeme. Potom ich len nakrájate na prúžky a pripravujete
ako bežné huby. Používajú sa do ryže, do polievok, do omáčok. Dajú sa použiť
i ako korenie do zeleninového jedla a náplní mäsových taštičiek.
|
10. CVIKLOVÝ PICKLES
- 3 ks stredne veľkej cvikly
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 1 čl morskej soli
Cviklu kefkou umyjeme (nešúpeme)a na hrubo
nastrúhame. Pridáme jemne nakrájanú cibuľu, soľ a dobre premiešame. Zmes
preložíme do keramického hrnca, zaťažíme skalou alebo naplnenou O,7 l fľašou, pod
ktorú si vložíme drievko alebo tanierik takého priemeru, aby nám zakryl čo
najväčšiu časť zeleniny. Zeleninu necháme kvasiť min. 12 hodín.
|
11. ČAJ
Z UMEBOSHI-EK
Varte dužinu jednej umeboshi 1 hodiny
v 1 l vody. Vodu sceďte, ak je nutné, rozrieďte ešte vodou. V lete je tento
studený čaj veľmi osviežujúci.
|
12. RIASA AGAR
Dá sa ľahko a rýchlo pripraviť,
pretože vyžaduje veľmi krátke varenie. Na vychladnutie pri izbovej teplote však
potrebuje asi hodinu. Prirodzená želirujúca schopnosť agaru sa pohybuje podľa stupňa
kyslosti alebo zásaditosti pokrmu, s ktorým sa používa. Kyslé potraviny
potrebujú viac agaru ako zásadité. Ak by ste chceli vyskúšať želé, vezmite malú
lyžičku z teplej hmoty a dajte na studený povrch nech stuhne. To potrebuje
1-2 minúty. Môžete tak pridať buď viac agru alebo tekutiny. V obchodoch nájdete
zvyčajne vločky agaru. Obyčajná dávka 1 šálka vločiek s 5 šálkami vody je
primerané želé.
ARAME so zeleninou: 30 g ARAME, 150 g
nakrájanej cibule, 100 g jemne nakrájanej mrkvy, lyžička sójovej omáčky SHOYOU,
lyžica sezamového oleja. Riasy namočíme na 10 min. do vody a 30 min. povaríme,
cibuľu a mrkvu nakrájame a varíme 15 min. vo vode z ARAME. Zeleninu scedíme,
premiešame s riasami, sójovou omáčkou a sezamovým olejom.
Riasy ARAME (IZIKI): 1 šálka rias ARAME
alebo IZIKI, 1/2 strednej cibule, 1/2 mrkvy, 1-2 lyžice sójovej omáčky. Riasy
prepláchneme a máčame vo vode asi 10 min. Potom ich nakrájame na kúsky (2-3 cm).
Cibuľu, mrkvu a riasy zalejeme vodou a privedieme do varu. Pridáme sójovú omáčku a
varíme 30min. Zamiešame tesne pred podávaním.
|
13. RIASA ARAME AKO
PRÍLOHA
- 10 cm arame
- 1 cibuľa
- 3 mrkvy
- 1 lyžičky Tamari,
- 1 lyžica olej
- voda
Arame potrebujú pred varením krátne
namočenie, čím sa zväčší jej objem dvojnásobne. Najlepšou metódou ako arame
premývať a namáčať je, že sa dá do misky s vodou, mieša sa. Opakujeme
2x, 5 min. necháme namočenú. Potom ju vytiahneme a nakrájame.
Na oleji speníme jemne nakrájanú cibuľu,
pridáme na koliečka nakrájanú mrkvu, aramé,, zalejeme trochou vody, v ktorej sa
riasa namáčala a na nízkom plameni podusíme 10 minút. Než stiahneme
z ohňa, vmiešame tamari a spoločne ešte krátko prehrejeme. Šťava by sa
mala takmer vydusiť, ale zelenina musí zostať šťavnatá.
|
14. RIASA HIJIKI
S MIEŠANOU ZELENINOU
- 1 šálky Hijiki
- toľko vody, aby bola riasa ponorená
- 1 pl Shoyu
- niekoľko kvapiek sezamového oleja
- 1 šálka nakrájanej cibule (na mesiačiky)
- 1 šálky nakrájanej mrkvy (na paličky)
- štipka morskej soli
- 1 šálky nakrájanej bielej kapusty
- 1 šálky nakrájaného seitanu
- jarná cibuľka na zdobenie
Hijiki namáčaním až 5x zväčšia svoj
objem. Podstatne zosladnú, keď sa varia s cibuľou. Dobrá kombinácia je aj
s koreňovou zeleninou.
Hijiki si umyjeme a ponoríme do
vody, potom ju vyberieme z vody a nakrájame na kúsky dlhé 4 cm. Vodu
z tretieho namáčania dáme do hrnca, vložíme Hijiki, uvediem do varu. Prikryjeme
ju a varíme na miernom plameni 35 minút. Pridáme shoyu a necháme variť
ďalších 20 min., až sa voda vyparí. Panvicu potrieme sezamovým olejem
a nasypeme cibuľu a restujeme ju 5-7 min. Pridáme mrkvu a restujeme 2-3
min. Pridáme kapustu, seitan a za stáleho miešania restovať 4 min. Hijiki
pridáme k zelenine a restujeme ďalšíe 3 min. Dáme na servírovaciu misku
a ozdobíme jarnou cibuľkou.
|
15. PICKLES
Z KOMBU A MORSKEJ SOLI
- 2 čl morskej soli
- 1 1 šálky vody
- 1 prúžok Kombu dlhý 12 cm
- 1 šálka karfiólu nakrájaného na malé
ružičky
- 1 stredne veľká mrkva nakrájaná na jemné
plátky
Osolenú vodu privedieme k varu
a necháme niekoľko minút povariť. Tento solný roztok necháme
vychladnúť. Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame. Dno sterlizovaného pohára
posolime štipkou soli. Kombu a zeleninu naskladáme v rôznych vrstvách do
pohára, až je plný. (Kombu sa môže nastrihať na malé kúsky alebo sa ponechá
celá). Zalejeme vychladnutým roztokom soli. Pohár zakryjeme kúskom ľanovej šatky
a postavíme na chladné miesto. Po 3 – 4 dňoch je pickles dobré na jedenie.
Uchovávaťv chlaldničke zavreté viečkom .
Kombu sa používa pri varení strukovín,
pričom zlepšuje stráviteľnosť. Táto riasa sa spolu so strukovinou namáča aj sa
s ňou varí. Kombu sa varí 45-50 minut.
|
16. POLIEVKA
S LISTOM NORI
niekoľko kvapiek sezamového oleja
1 šálka cibule nakrájanej na polmesiačiky
niekoľko kvapiek shoyu - sójová omáčka
1 šálka čerstvých húb nakrájaných na tenké plátky
5 šálok vody
2 listy Nori
5 pl shoyu
posekaná jarná cibuľka
Hrniec na varenie potrieme malým množstvom sezamového oleja a
ohrejeme. Pridáme cibuľu a 3 minúty restujeme na miernom plameni, potom
primiešame niekoľko kvapiek Shoyu, pridáme huby a ďalšie 2-3 minúty restujeme.
Pridáme vodu a necháme zovrieť. Listy Nori natrháme na malé kúsky a dáme do
polievky 5 minút povariť. Pridáme shoyu a necháme 1-2 minúty povariť. Servírujeme s
posekanou jarnou cibuľkou.
|
17. ŠALÁT
Z WAKAME
3 prúžky riasy Wakame
1 cibuľa
1 uhorka
100g zeleného hrášku
1 lyžica oleja
1/2 citróna
1 lyžička shoyu - sójová omáčka
soľ
Wakame nastriháme na menšie kúsky a
ponoríme do vody, aby zmäkli. Nakrájanú cibuľu zakvapneme citrónom, posypeme soľou
a necháme 10 minút odpočívať. Hrášok podusíme 5 minút v malom množstve mierne
osolenej vody a scedíme. Na oleji krátko osmažíme riasy, podlejeme vodou, v ktorej sa
dusil hrášok, pridáme cibuľu, z ktorej sme vymačkali šťavu, podusený hrášok a
dusíme všetko pod pokrievkou 10 minút. Akonáhla sa všetka voda vstrebá, stiahneme
riasy z ohňa a vmiešame k uhorkám, ktoré sme prepláchli pod tečúcou vodou.
|
18.
ČAJ KUZU
Tento čaj sa používal v Japonsku po
stáročia. Rozpustite čajovú lyžičku kuzu v troške studenej vody, ďalšiu vodu
pridávajte po lyžičkách a stále miešajte, aby sa všetkz kúsky kuzu rozpustili.
Potom pridajte šálku vriacej vody a opäť dobre premiešajte. Pridajte štipku morskej
soli alebo sójovej omáčky-shoyu.
POUŽITIE:
pri teplotách(nie vyšších ako 38 stupňov)
pri všetkých bolestiach hlavy
pri prechladnutí a chrípke
LIEČIVÉ KUZU
V 0,1l studenej vody rozpustíme kopcovitú lyžičku kuzu, 1/2 slivky
umeboshi alebo čajovú lyžičku umepasty. Vlejeme do 0,1l vriacej vody a za stáleho
miešania varíme 1-3 min. pokiaľ nevznikne krém. Na záver pridáme pár kvapiek
sójovej omáčky a pár kvapiek šťavy zo zázvoru.
POUŽITIE:
pri únave
pri hnačke (keď je silná pridáme trošku gomasia alebo
trochu opečenej kombu)
SLADKÉ KUZU
Rozpustite jednu čajovú lyžičku kuzu v jednej šálke vody.
Pridajte jednu čajovú lyžičku ryžového sladu. Prive´dte do varu a nechajte bublať
na malom ohni 5-10 minút. Pravidelne miešajte. Pite ešte teplé. Vhodné pre deti a
ľudí, ktorí nadmerne solia alebo sa stravujú prevažne živočíšnou stravou.
|
19.
POHÁNKA
Príprava pred prípravou prepláchneme
studenou vodou. Na varenie používame 1,5 dielu vody na 1 diel pohanky. Nikdy nezlievame,
aby nedošlo ku strate rutínu. Varíme podobne ako ryžu. Pohánka je vhodná do
polievok, kaší nátierok, šalátov, rizotám, k zapekaniu a ako príloha.
KARI POHÁNKA
1/3 uvarených krúpov
2 stredne veľké cibule
350g kukurice
zeleninový vývar alebo mäsový
olej
kari korenie
čierne korenie
vegeta
zázvor
Na oleji speníme cibuľu, pridáme kukuricu,
osolíme, pridáme spomenuté korenie, zalejeme trochou vývaru a krátko podusíme.
Pridáme pohánku, podlejeme vývarom a miešame do odparenia vývaru.
POHÁNKOVÉ KARBONÁTKY SO ZELENINOU
250g pohánkovej lámanky
stredne veľký kel
3 cibule
olej
3 vajcia
majoránka
muškátový oriešok
vegeta
petržlen
V osolenej vode uvaríme kel. Pohánkovú
lámanku zalejeme vriacou osolenou vodou (vývarom z kelu) a necháme vychladnúť. Na
panvici orestujeme cibuľu, pridáme nadrobno posekaný uvarený kel, krátko podusíme.
Po vychladnutí zmiešame s pohánkovou lámankou, pridáme vajcia, majoránku, dochutíme
vegetou, soľou a korením. V prípade potreby zahustíme strúhankou. Formujeme malé
karbonátky, ktoré smažíme na rozpálenom oleji.
POHÁNKOVÉ PALACINKY
150g pohánkovej múky
1/4L sójového mlieka
štipka škorice
1 vajce
štipka soli
olej na smaženie
Pohánkovú múku zmiešame so štipkou
škorice, soľou, rozšľahaným vajcom s takým množstvom sójového mlieka, aby sme
vytvorili tekuté cesto ako u normálnych palaciniek. Rozpálime panvicu, potrieme olejom
a naberačkou nalejeme cestou, pričom pancivu nahýbame tak, aby sa cesto pravidelne
rozlialo po celej ploche. Na nižšom plameni upečieme palacinku z jednej strany, potom
ju obrátime a upečieme ju z druhej strany. Hotové palacinky dávame okvapkať na tanier
s papierovým obrúskom. Z uvedeného množstva vytvoríme asi 10 palaciniek. Môžeme ich
naplniť sladkou alebo slanou náplňou.
|
20. ŠPALDA
Príprava: pred prípravou obilninu
prepláchneme, vložíme do studenej vody (môžeme deň dopredu namočiť), osolíme a
varíme pod pokrievkou bez miešania. Po uvarení necháme 5 minút dôjsť. Po 30
minútach varenia je zrno chrumkave, po 60 minútach je rozvarené a vhodné do nátierok,
nákypov, omáčok.
Špalda je vhodná do polievok, k zapekaniu, duseniu, do nátierok,
šálátov, kaší a ako príloha.
CIBUĽOVÁ POLIEVKA SO ŠPALDOU
30g špaldy
4 stredne veľké cibule
3 pol.lyžice oleja
1 dl olúpaných mandlí
soľ
biele korenie
1l mäsového vývaru
hrianka (krajec celozrnného chleba)
Namočenú špaldu varíme vo vode 10-15
minút. Potom väčšinu vody scedíme, zalejeme vývarom a dovaríme na mäkko. Na
polovici oleja orestujeme na koliečka nakrájanú cibuľu pridáme na posekané mandle,
soľ, korenie a zalajeme vývarom so špaldou. Necháme prejsť varom a posypeme
petržlenovou vňaťou. Na druhej polovici oleja oprážíme krajec celozrnného chleba
(alebo urobíme v hriankovači), nakrájame na kocky a zalejeme polievkou.
ŠPALDOVÉ HALUŠKY
200g špaldovej hladkej múky
250g špaldovej hrubej múky
2 zarovnané čajové lyžičky soli
2 vajcia
150g strúhaných surových zemiakov
300 ml vody
Do väčšieho hrnca dáme variť vodu
(nesoliť). Než voda začne variť, pripravíme cesto. Do misy dáme múku, nastrúhané
zemiaky, vajcia, soľ a postupne pridáme vodu. Všetko dobre premiešame. Cesto musí
byť hladké, musí držať pohromady. V menších dávkách ho pretrieme do vriacej vody
cez sito na halušky. Občas zamiešame, aby sa neprichytili na dno, pridáme plameň a
necháme ich vyplávať na povrch. Chvíľku povaríme a potom precedíme cez sito.
Môžeme podávať s kapustou, bryndzou, s cibuľkou. Sú výbornou prílohou k mäsu,
zelenine, omáčkam.
|
|
posledná aktualizácia: 12.11.2014 |
|
kontakt |
ZDRAVÍČKO
Gen. Svobodu 1
911 08 Trenčín
(OZC Južanka - 1.poschodie)
tel.:0918-866772
otváracie hodiny:
pondelok-piatok
9.00-12.00
13.00-18.00
sobota
9.00-13.00
|
info |
|
|