|
ZDRAVÍČKO - ZDRAVÉ POTRAVINY |
Raciopotraviny,
BIO potraviny, kozmetika, ostatný tovar |
- Bezlepkové
potraviny
- Detská
výživa, kaše
- Dia
výrobky
- Domáce
potreby
- Doplnky
výživy
- Džemy,
medy, orechové pasty
- Chladené
potraviny
- Chlieb
a pečivo
- Knihy
- Koreniny,
bujóny, polievky
- Makrobiotické
výrobky
- Mliečne
výrobky
- Morské
riasy
- Musli,
vločky, pukance
- Nápoje,
čaje, šťavy, kávy, víno
- Nátierky
- Obilniny,
krupice, múky
- Octy,
omáčky
- Oleje,
tuky
- Prírodná
kozmetika
- Sladidlá,
cukor, sirupy
- Sladkosti,
tyčinky, oplátky
- Strukoviny
- Sušené
ovocie, orechy, semená
- Zelenina,
ovocie
|
INFORMÁCIE O POTRAVINÁCH |
Tofu
Tofu je známy ako sójový tvaroh. Je
to mäkký syr – pokrm pripravený zrážaním čerstvého sójového mlieka.Tofu je
jemný výrobok a dokáže absorbovať akúkoľvek chuť a vôňu, ktorú
prevezme z pridaných ingrediencií. Tofu je bohatý na kvalitné proteiny, vitamíny
rady B a obsahuje nízke percento sodíka. Tuhé tofu sa používa do polievok, na
smaženie a grilovanie. Obsahuje viac bielkovín, tuku a vápniku než ostatné
formy tofu. Mäkké tofu je dobré pre prípravu pokrmov, pri ktorých je vyžadované
tofu na miešanie. Jemné tofu je krémový výrobok na výrobu omáčok, majonéz, atď.
|
Tempeh
Tradičné indonézke jedlo,syr obalený
bielou plesňou - rhizopus oryzao.Sójové boby sú fermentované v plackách do zadymenej
až orieškovej chute. Je bohatý na bielkoviny ,vápnik,horčík,fosfor,železo,vitamíny
radu B1,B2....B12 a kyselinu listovú. Nadmieru vhodný pre
športovcov,robotníkov,gurmánov,atď. Tempeh môže byť marinovaný a
smažený.Pridáva sa do polievok, špagiet a hlavných chodov.Je vhodný na
varenie,dusenie,vyprážanie a pečenie.Možno ho použiť navýrobu pomazánok a do
šalátov.
|
NATTO
To sú fermentované, uvarené sojové
boby.Vďaka fermentačnému procesu rozkladá sojové bielkoviny a preto je natto oveľa
ľahšie stráviteľné ako samotné sojové boby.Ich povrch je slizký a viskózny so
syrovitou štruktúrou,chuťovo pripomína olomoucké syrečky. V azijských zemiach natto
slúži ako tradičný kondiment s ryžou,pridáva sa do miso polievok a používa sa so
zeleninovými pokrmami.
|
OKRA
Je to usadenina so sójových bobov,
ktorá zostane pri výrobe sójového mlieka a poprípade tofu.V Japonsku sa nazýva
unohama.Má žltkastú farbu, chuťovo neutrálnu a obsahuje veľa výživných látok.Pre
lepšiu strávitelnosť je však nutné ju ešte povariť.
|
MISO
Je výživné slané
korenie,charakteristické pre základ japonskej kuchyne.Japonci z neho pripravujú miso
polievky a používajú ho k ochuteniu stravy.Miso je hladká pasta, vyrobená zo
sójových bobov,obilovín(napr.ryže),soli a kultúry, ktorá dozrieva vo veľmi starých
cédrových kadiach.Výroba trvá obvykle od jedného do troch rokov.Miso by malo byť
uchovávané v chladničke.Využíva sa k ochuteniu polievok ,omáčok,dresingov a
marinád.Miso je veľmi dobrým zdrojom esenciálnych aminokyselín,niektorých vitamínov
a minerálov, je nízkotučné a nízkokalorické.Po stáročia je používané v
japonskej kuchyni.Novodobé výzkumy ukazujú, že jeho denná konzumácia znižuje
cholesterol,alkalizuje krv,ruší pôsobenie niektorých karcinogénov,paralyzuje účinok
rádioaktívneho žiarenia a neutraliyuje účinok znečisteného ovzdušia.Podobne ako
jogurt je nepasterizované miso bohatým zdrojom enzýmov, napomáha tráveniu a
asimilácií potravy.
|
SÓJOVÉ BOBY
V dnešnej dobe sa o sóji
hovorí ako o potravine budúcnosti. Medzi strukovinami zaujíma kráľovské postavenie.
Pravda je, že zo sóje sa dá vyrobiť veľa rozmanitých jedál, vrátane sójového
mäsa. Okrem týchto kulinárskych výhod pôsobí sója ako preventívny prvok proti
aterioskleróze, cukrovke, ekzémom, srdcovým problémom. Sója, podobne ako celozrnné
obiloviny, ovocie a zelenina, cholesterol neobsahuje. Neobsahuje ani škrob, preto sa
využíva pri ochoreniach cukrovkou. Hlavná prednosť sóje je jej vysoký obsah
bielkovín, a preto by mala byť zaradená v akekoľvej svojej podobe do každodenného
jedálníčku.
|
posledná aktualizácia: 12.11.2014 |
SÓJOVÁ MÚKA
Na trhu existujú tri druhy
sójovej múky: hrubá, hladká a krupica. Obsahuje radu bielkovín vitamínov, zväčša
skupiny B, z nerastných látok zvlášť vápnik a železo. Sójová múka neobsahuje
škrob, teda sa nemôže používať na zahusťovanie, neobsahuje ani lepok a nemá
teda schopnosť kysnúť. Zato vstrebáva a pridáva sa preto k pšeničnej múke ako
prípravok do kysnutého a zemiakového cesta na knedlíky, koláče, využíva sa najmä
pri pečení chleba, torty a pridáva sa do zápražiek, do polievok či na bešamel.
Uľahčuje hnetenie, zaručuje dlhšiu sviežosť výrobku, znižuje tvorbu pliesní a v
neposlednej rade zvyšuje výživnosť pokrmov.
|
posledná aktualizácia: 12.11.2014 |
SEITAN
Používanie pšeničného gluténu pochádza z Číny odkiaľ sa
rozšíril do Japonska. Seitan, čo je vlastne pšeničný lepok je cenným zdrojom
bielkovín. Chutí vynikajúco a je výbornou náhradou mäsa a dokáže chuťovo
konkurovať aj bravčovému rezňu. Glutén alebo seitan možno jesť v každej ročnej
dobe. Je ľahko stráviteľný a predstavuje dobrý zdroj bielkovín aj pre chorých. V
polievke, ako guláš alebo v dusenej forme je vždy chutným pokrmom.
Seitan nie je
samozrejme vhodný pre ľudí alergických na lepok alebo trpiacich na celiakiu.
|
posledná aktualizácia: 12.11.2014 |
HUBA JUDÁŠOVO UCHO
Najviac používaná v Ázii
- tzv. Čierna huba, je to sušená huba, ktorá po namočení do vody pripomína
napučané ucho, z čoho dostala svoje meno. Nemá nijakú špecifickú chuť a používa
sa len na obohatenie pokrmu vlákninami. V sušenom stave vydrží aj niekoľko
mesiacov.
|
posledná aktualizácia: 12.11.2014 |
HUBY SHI-TAKE (húževnatec
jedlý)
Tieto huby rastú na
dubových pňoch a v Japonsku sú považované sa dôležitý liek proti mnohým
ochoreniam. Veľmi priaznivo pôsobia na ľudské zdravie, obsahujú osem
nepostrádateľných aminokyselín. Uživa sa na zníženie toxických účinkov
chemoterapie a rádioterapie na zdravé tkanivá a celkové posilnenie imunity.
|
posledná aktualizácia: 12.11.2014 |
TAMARI
Je vyrábaná ručným spôsobom, fermentuje sa v drevených
sudoch v prirodzenej ročnej teplote. Je súčasťou fermentačného procesu pri výrobe
MISA. Počas starnutia (cca 18 mesiacov) sa enzými pomaly premenia na cukor, aromatický
alkohol, amino mastné kyseliny, ktoré dodávajú typickú chuť. Je asi 3x
koncentrovanejšia ako sójová omáčka SHOYU.
|
posledná aktualizácia: 12.11.2014 |
PICKLES
Nakladanie a prírodné kvasenie zeleniny je starobylý spôsob
uchovávania zeleniny, používaný takmer na celom svete. Je jedným z dôležitých
prvkov zdravej a prirodzenej výživy hlavne pre svoj nezastupiteľný obsah
probiotických baktérií. Pickles dodáva jedlu ľahkú, osviežujúcu kvalitu a je
najvhodnejšie ním jedlo ukončiť. Okrem toho pomáha udržiavať alebo vybudovať
zdravú črevnú flóru, ktorá veľmi napomáha tráveniu. Je bohaté na minerálne
látky, vitamíny a enzýmy. Je nenahraditeľné pri ťažkostiach s pečeňou, hrubým
črevom a očami, ale pomáha tiež nápríklad pri bolestiach hlavy, keď ho užívame
nalačno.
|
posledná aktualizácia: 12.11.2014 |
RIASA AGAR
Agar-Agar, známa v Japonsku
ako kanten, je výborným prirodzeným želirujúcim prostriedkom s veľmi jemnou chuťou.
Mimo to je veľmi výživná, pretože obsahuje veľa minerálov. Môže byť použitá na
dezerty - žele alebo korenené zeleninové aspiky. Neutrálna chuť agar-agaru
neovplyvní prirodzenú arómu ovocia alebo zeleniny. Vločkový alebo pásový agar-agar
vyrobený tradičným spôsobom je druh, ktorý sa ponúka v obchodoch, kde dbajú na
kvalitu. Je drahší než práškový komerčný produkt, ale je celkom prirodzený a
doporučujeme ho k spotrebe. Prirodzený agar-agar je bohatý na jód a stopové prvky a
bol dlhú dobu cenený ako mierny preháňajúci prostriedok, pričom môže byť
zosilnený účinok priadním zázvorovej šťavy.
|
posledná aktualizácia: 12.11.2014 |
RIASA ARAME
Aj keď sa arame pri bežnom
pohľade podobá hijiki, tak je arame úplne iná. Arame je tak isto jedna z rias
Ďalekého východu. Jej ľahká chuť harmonizuje veľmi dobre s tofu a jemne
chutnajúcou zeleninou, dáva veľmi atraktívne jedlo spoločne s marinádou z octu a
sójovej omáčky shoyu. Arame patrí k rodine hnedých rias a je hlavne zbieraná na
pobreží známe japonského ostrova Izu na strane Tichého oceánu.
Spoločne s kombu a hijiki pôsobí arame pre svoju vyváženosť
minerálov proti vysokému krvnému tlaku a bola tradične používaná v ľudovej
medicíne pri liečení chorôb ženských reprodukčných orgánov. Ako iné hnedé riasy
je arame zvlášť bohatá na jód a vápnik.
|
posledná aktualizácia: 12.11.2014 |
RIASA HIJIKY
Čierne hijiki vyzerajú ako
valcovité šnúry, boli dlhú dobu cenené ako jeden z najbohatších prirodzených
zdrojov minerálov. Majú trochu drsnejšiu chuť, ale oplatí sa na ne zvyknúť. 100g
hijiki v suchej váhe obsahuje viac než 1400 mg vápnika s porovnaním rovnakého
množstva mlieka-obsahuje len 100mg vápnika. V hijiki sa nevyskytujú len
najdôležitejšie minerály vo veľkých množstvách, ale taktiež množstvo stopových
prvkov, pričom ich celkový efekt spočíva, že organizmus posilňujú a vylepšujú
hladinu krvného cukru. Hijiki boli v Japonsku vždy konzumované v malých množstvách a
stali sa legendárnym prostriedkom, ktorý mal podporovať krásu a vlasom mal dodávať
lesk a plnosť.
|
posledná aktualizácia: 12.11.2014 |
OLEJ Z KUKURIČNÝCH KLÍČKOV
Je čírožltej farby,
charakteristického zápachu a chuti, polovysychavý. Inkovia používali kukuricu ako
pohrebný dar, mexické kmene ju považovali za symbol bohyne-hviezdnej a obilnej panny.
Používa sa na varenei, pečenie a smaženie. Má vysoký obsah vitamínu E, blokuje
voľné radikály.
|
posledná aktualizácia: 12.11.2014 |
RIASA KOMBU
Hrubé tmavé pásy kombu
patria k podstatným prísadám pri varení. Môžu byť použité rôzne: k posilneniu
chuti, ako prirodzený sladiaci prostriedok a ako spolupôsobiaca látka, ktorá
zmäkčuje vlákna ostatných potravín, práve tak ako samostatne varená zelenina.
Kombu je jedna z
rias z najvyšším obsahom jódu. Po storočia bola používaná Číňanmi na liečenie
štítnej žľazy. Na Ďalekom východe, kde sa kombu pravidelne konzumuje, nebolo nikdy
potrebné jodidovať stolovú soľ, ako je bežné v mnohých západných krajinách.
Kombu obsahuje tiež určité aminokyseliny, ktoré sa k slizniciam a lymfatickému
systému správajú ako jemné stimulans. Bolo cenené dlhý čas ako ochrana pred
vysokým krvným tlakom, špeciálne u starších ľudí. Kombu podporuje pravidelné
rozdelenie živín v tele a tým prispieva ich pravidelná konzumácia k obnovenieu
normánej prirodzenej telesnej váhy.
|
posledná aktualizácia: 12.11.2014 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kontakt |
ZDRAVÍČKO
Gen. Svobodu 1
911 08 Trenčín
(OZC Južanka - 1.poschodie)
tel.:0918-866772
otváracie hodiny:
pondelok-piatok
9.00-12.00
13.00-18.00
sobota
9.00-13.00
|
info |
|
|