|
ZAUJÍMAVOSTI |
Nimba a zdravá koža
Koža je náš najrozsiahlejší orgán.
Neustále prebieha nahradzovanie starých a poškodených buniek novými. Koža
potrebuje veľa starostlivosti, vnútornej aj vonkajšej, aby zostala zdravá. Tento
úžasný orgán, ktorý nás chráni, je zároveň viditeľným ukazovateľom nášho
zdravia a toho, ako dlho a ako múdro žijeme. Na túžbe zlepšiť stav
a vzhľad našej pokožky je postavený celý kozmetický priemysel.
Ľudia nakupujú výrobky
k liečeniu všetkých problémov s kožou, ale tieto výrobky často obsahujú
veľmi silné a nebezpečné chemikálie. Znovuobjavenie prírodných produktov,
ktoré majú dlhú tradíciu, sú bezpečné a účinné. Nimba ponúka
príležitosť navrátiť sa k zdravej a krásnej pokožke.
V Indii, kde sú suché
letá a páli horúce tropické slnko, sa nimbové prostriedky užívajú tradične.
Nimbový olej rýchlo uľaví suchej pokožke, pretože sa do nej ľahko vstrebáva,
pomáha hojiť jej poškodené vrstvy a umožňuje jej udržať prirodzenú
rovnováhu. Tieto vlastnosti umožňujú nimbe redukovať vrásky, a to tým, že
pomáhajú koži udržiavať jej pružnosť. Mnohí ľudia veria, že dokáže
i predchádzať predčasnému starnutiu a rakovine kože.
Psoriáza(lupienka) je veľmi
devastujúce kožné ochorenie. Môže mať prejavy, ktoré sú vnímané iba ako
nepohodlné, až po prejavy veľmi nepríjemné. Obvykle sa v liečbe tejto choroby
lokálne používa uhoľný decht alebo kortizon. Produkty z dechtu sú
znečisťujúce, zapáchajúce, karcinogénne a môžu byť aj fototoxické.
Kortizón môže ztnešovať
pokožku a pri opakovanom používaní je toxický, zvlášť pre deti. Nimba nemá
žiadny z týchto vedľajších účinkov. Lokálne aplikácie nimby sú ľahké
a nenákladné, a keďže prostriedky sú obvykle na olejovej alebo krémovej
báze, zároveň pomáhajú premasťovať pokožku.
Nimbu je možno nanášať
opakovane po dlhú dobu bez vedľajších účinkov a môže nahradiť perorálne
liečivá a injekcie. Nimba, preverená storočnými užívaniami, je asi najlepšou
a najbezpečnejšou variantou liečby psoriázy. I ekzémy, ktoré nie sú tak
strašné ako psoriáza, predstavuje pre tých, ktorí nimi trpia, veľký problém. Nimba
je po storočia známa ako jeden z prípravkou používaných na ekzém, pretože má
širokú škálu blahodárnych účinkov na koži.
Pri pokusoch bol aplikovaný
výťažok z nimby dvakrát denne po dobu 10 dní a došlo k vyliečeniu
ekzému. Efekt trval 3 mesiace, po ktorých sa ekzém na koži neobjavil. Pri liečbe
ekzému dávame prednosť nimbovému oleju, pretože je koncentrovanejší, ale opakované
aplikácie jemnejším exktraktom z listov alebo kôry dokážu tak isto liečiť
akútny ekzém. Na koži stále pôsobí veľa najrôznejších látok a infekčných
činiteľov. Nimba má na pokožku a jej stav blahodárne účinky dané jej
schopnosťou ničiť baktérie, parazity a pliesne, a zlepšovať imunitný
systém.
- nimba ničí baktérie, ktoré sposobujú
akné, a znižuje s tým spojené zápaly
- nimbová voda hubí plesne, ktoré sposobujú
lupiny a premazáva vysušenú pokožku
- výťažky z nimby sú toxické pre
herpes virus (virus spôsobujúci opar) a rýchlo hojí postihnuté miesta
spôsobené týmto vírusom, teda opar.
|
Kváskový chlieb - kuchyňa
našich predkov
Pravý kváskový chlieb je ručne zpracovaný
chlieb podľa starej tradičnej receptúry, ktorá sa vracia k starým koreňom
zdravej kuchyne našich predkov.
Kvásková chlieb neobsahuje drožie, žiadne chemické prísady,
rôzne aditíva ako sú stabilizátory, regulátory chuti a pod., ale býhradne chlebový
kvások a to zaručuje zachovanie veľkého množstva minerálov a vysokého obsahu
vlákniny. Použitie pravého kvásku zabraňuje nadmernému škodlivému množení
kvasiniek v organizmu a nevytvára tak podmienky k vzniku kožných chorob a
mykóz a prispieva k zlepšeniu kondície. Kváskový chlieb čistí krv a je
zvlášť vhodný pre osoby trpiacich akné, je prospešný nervovému systému, upravuje
trávenie a po jeho konzumácii nevzniká zápcha a nadúvanie. Tak isto sa netvorí
hlien, ktorý je častou príčinou ochorení ako je nádcha, kašel, alergie, zápaly
priedušiek a bronchitída.
Prírodnou fermentáciou (kvasením) pre stabilnej teplote a za
určitý čas získava tento chlieb výbornú a nezameniteľnú chuť.
|
Panenský kokosový olej
Panenský olej z kokosovej dužiny,
získavaný bez tepelnej úpravy. V posledných rokoch sa teší stále väčšej
obľube kvôli svojím prínosom pre zdravie. Je to aj vďaka jeho zloženiu z MCT
(mediu chai triglycerides) – nasytené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom. Ide
o stručný výpis jeho účinkov:
- čisto rastlinná starostlivosť o celé telo a
vlasy, skvelý kúpeľový aj masážní olej s nádhernou jemnou vôňou, ideálny
aj po holení (dermatologicky testované)
- ako potraviny má antivírusový a
antibakteriálny efekt (MCT)
- silne potlačuje kvasinky, plesne, kandidu
(candida albicans)
- stimuluje metabolizmus, pomáha pri diabete,
nadváhe, poruchách štítnej žľazy, používa sa pri liečbe podvýživy
- má nižšiu energetickú hodnotu než ostatné
tuky, jeho trávenie je podobné skôr sacharidom
Môžete nájsť u nás
v predajni
|
Umenie žiť je umenie nenechať
sa klamať + umenie variť a jesť
Všeobecne povedané neexistuje systém
životosprávy a stravy, ktorý by mohol byť vhodný vždy a pre každého. Zmeny sú
nutné vždy. A to v závislosti na miest, kde žijete. Na type klímy v týchto
miestach. Na zvláštnostiach ročných období. Záleží aj na tom, či stravníkom je
muž alebo žena, aký je jeho vek, aké má zamestnanie, aká je jeho osobná kondícia a
miera aktivity.
V miernej klíme, charakterizovanej štyrmi ročnými obdobiami a
bežnom vo väčšine štátov Európy a USA, sú optímalne proporcie dennej stravy
všeobecne dané makrobiotickým režimom-týmito potravinami:
* 40-50% celých oblilných zŕn a výrobkov
z nich (podľa ročného obdobia)
* 5-10% strukovín ( s trochou morských
rias)
* 30-35% zeleniny (dôležité)
* 5% polievky
* 5-10% ostatné (ryby, ovocie, nápoje,
orechoviny, semená atď.)
Prečo je vynechaná alebo veľmi obmedzená rada doposiaľ bežných
potravín?
- potraviny
živočíšneho pôvodu vytvárajú v procese
trávenia toxické (jedovaté) látky
- cukor sa podiela na všetkých chorobách
- mlieko a mliečne
výrobky zahlieňujú organizmus a tým ochromujú
všetky jeho funkcie
- biela múka ma také isté dôsledky
- ovocie uvolňuje (dilatuje) bunky a orgány a tím ohrozuje postupne ich funkcie
(aj keď sa u niektorých typov stravníkov v krátkodobom pohľade a sledovaní
zdá, že tomu tak nie je)
Pomery potravín v štandardnom režime boli odvodené
z tradičných diétnych modelov, ktoré po tisícročia chránily našich predkov od
mnohých degeneratívnych chorôb, ktorými dnes ľudstvo trpí. A na ktoré predčasne
umiera. Po veky preverovaná obilná strava dáva človeku schopnosť prakticky
realizovať harmóniu s meniacimi sa podmienkami okolia. Do nedávnych dôb boli
napríklad celé obilné zrná, pripravované varením, pokrmom na celom svete.
-ryža v Oriente
-pšenica, jačmeň, raž, ovos v Európe a v Amerike
-pohánka v Rusku a v strednej Európe
-pšeno, pšenica v Afrike a na Strednom východe
V západných krajinách bol chlieb tradičnou „životnou
oporou“, ktorá sa až do nášho storočia jedla vo svojej prirodzenej, celozrnnej
forme. Na celom svete sa vždy konzumovali živočíšne bielkoviny – ako mäso, vajcia
a mliečne výrobky – menj často než v súčasnej dobe. Ľudia žijúci
v miernej klíme konzumovali menej aj ovocie a skoro žiadne tropické plodiny.
Makrobiotická strava sa veľmi dobre doplňuje so štruktúrou a
funkcou ľudského zažívacieho systému. Mám 28 stoličiek, predstoličiek a rezákov,
ktoré sú vhodne prispôsobené pre celé zrná, strukoviny a zeleninu. K nim sme
vybavení iba štyrmi špicákmi, ktoré sú určené pre trhanie potravy živočíšneho
pôvodu. A tak v súlade so štruktúrou nášho chrupu je vhodným pomerom medzi
potravou rastlinnou a živočíšnou pomer zhruba 7:1.
Dĺžka zažívacieho traktu uprednostňuje konzumovanie potravy
rastlinnej než živočíšnej. Zažívací trakt človeka je dlhý a plný závitov. Nie
je teda vhodné prispôsobený pre príjímanie veľkého objemu živočíšnych
bielkovín. Ich nadmerný príjem vedie k vytváraniu škodlivých baktérií a
toxínov ako v zažívacom trakte, tak v krvnom riečišti.
Použitá literatúra:
Jarmila Prúchová – Jak jste klamáni ( více než jen makrobiotická kuchařka)
|
Morské riasy po novom a inak
Je ich veľa druhov. Po tisícročia boli
využívané ako potravina vo všetkých prímorských oblstiach. Najviac v Číne a
v Japonsku. Hovorí sa, že práve vďaka morským riasam nepoznali títo ľudia
v minulosti ani srdcové choroby, ani obezitu, ani hypertrofiu štítnej žľazy –
a mali krásne a kvalitné vlasy.
Makrobiotika našich čias včlenila morské riasy ako pravidelnú
súčasť do jedálničku zdravých aj chorých. To preto, že od začiatku tohto
tisícročia boli ľudia vo všetkých civilizovaných zemiach cukrom, bielou múkou,
brúsenou ryžou a nadmernou konzumáciu živočíšnych výrobkov doslova
„okrádaní“ o najdôležitejšie minerály, stopové prvky, vitamíny, vzácne a
jemné polysacharidy. Morské riasy teraz svojím zložením celú túto škálu
potrebných látok ľudom vracajú ako najprirodzenejší liek. Umelé pripravené tablety
a injekcie zďaleka nemajú ich účinnosť. Často skôr uškodia. Na tom sa zhoduje
najprogresivnejšia svetová veda. Ta tiež riasy patrične ocenila a stále prináša
dôkazy o ich mimoriadnom význame rias.
Dôležité je vedieť v akom množstve je možné riasy
konzumovať. Ak ich používame denne, potom v malom množstve. Napríklad:na jednu
porciu polievky štvorček riasy wakame (za sucha) vo veľkosti známky. Druhý deň: do
strukovín štvorček riasy kombu rovnakej veľkosti ( za sucha, na porciu). Tretí deň:
pár prúžkov opraženej riasy nori ako ozdobu na obilninový tanier alebo na šalát. A
potom opakovať. Pri väčšej dávke ( riasy arame alebo hiziki ako vedľajší pokrm)
ďalšie riasy v ten deň vynecháme. A vedľajší pokrm z rias podávať
maximálne 1-2x týždne.
Zloženie rias na 100g konzumovaných dielov:
|
|
Nori |
Kombu |
Wakame |
Hijiki |
Arame |
Agar |
Mlieko |
Vláknina |
g |
4,7 |
3 |
3,6 |
13 |
7,1 |
0 |
0 |
Proteín |
g |
35 |
7,3 |
12,7 |
5,6 |
12,1 |
2,3 |
3,5 |
Tuk |
g |
0,7 |
1,1 |
1,5 |
0,8 |
1,3 |
0,1 |
3,5 |
Uhľovod. |
g |
39,6 |
51,9 |
47,8 |
29,8 |
44,7 |
74,6 |
4,9 |
Vápnik |
mg |
470 |
800 |
1300 |
1400 |
1170 |
400 |
118 |
Železo |
mg |
23 |
15 |
13 |
29 |
12 |
5 |
stopy |
Jód |
mg |
0,5 |
300 |
25 |
40 |
300 |
0,2 |
0 |
Fosfor |
mg |
510 |
150 |
260 |
59 |
150 |
8 |
93 |
Draslík |
mg |
nezist. |
5800 |
6800 |
14700 |
3860 |
nezist. |
144 |
Vitamín A |
IE |
110000 |
430 |
140 |
150 |
50 |
0 |
140 |
Vitamín B1 |
mg |
0,25 |
0,08 |
0,11 |
0,01 |
0,02 |
0 |
0,03 |
Vitamín B2 |
mg |
1,24 |
0,32 |
0,14 |
0,2 |
0,2 |
0 |
0,17 |
Niacin |
mg |
10 |
1,8 |
10 |
4,6 |
2,6 |
0 |
0,1 |
Vitamín C |
mg |
20 |
11 |
15 |
0 |
0 |
0 |
1,0 |
Použitá literatúra: Jarmila Prúchová
– Jak jste klamáni ( více než jen makrobiotická kuchařka)
|
Nad múčnikmi s Hamletom -
žiť, či živoriť?
Čím ďalej rychlejšie tempo života
prináša dôsledky až katastrofálne. Nie len vo forme stotisícov mŕtvych pri
haváriách na cestách. Medzi katastrofy je možné počítať aj skutočnosť, že sa
už skoro nepíšu knihy v pravom slova zmyslu.
Brak, bulvár, polopravdy, omyly. Najviac hlúpostí sa za posledných
desať rokov objavilo v kníhkupeckých regáloch s atrkaktívnym slovom
KUCHÁRKY...
Verejnosť postrehla a zaznamenala, že na výžive záleží kvalita
zdravia a života. Zabudla však na skutočnosť, že o výžive by mal rozprávať
človek, ktorý sa venuje výžive, nie inej profesii. Pre túto kapitolu stačí
povedať:
- v receptoch bol použitý cukor, najväčší
potravinársky jed našej doby
- cukor bol často v spojení s živočíšnym tukom –
ďalším poškodzovateľom ľudského zdravia
- často bol cukor (sacharóza) dávaný
do jedného pokrmu spolu s mliekom a mliečnými výrobkami (laktóza) a (alebo)
s ovocím (fruktóza).
CUKOR BIELY (REPNÝ)
Ako je známe sú to len prázne kalórie (jouly) bez akejkoľvek pre
život potrebnej substancie. Cukor naopak tieto potrebné substancie telu odoberá a kradne. Ochudzuje telo o vápnik, o ďalšie minerály, o stopové prvky, o vitamíny
skupiny B. Ako zdroj extrémne expanzívnej energie
spôsobuje úvoľnenie a teda ochabnutie funkcie všetkých našich buniek, tkáni,
orgánov a systémov. Tým sa podieľa na všetkých chorobách, vrátane poruch
psychických a vrátane porúch spoločenského správania. Okrem uvedených vlastnosí
má ešte jednu veľmi nešťastnú: vytvára
nadmerný hlien. Ten v spojení s hlienom
vytvárajúcim sa z mlieka a mliečnych výrobkov a s hlienom, ktorý vzniká
počas metabolizmu bielej múky dochádza predovšetkým k zahleneniu hlavy (hlavne
mozku) - a v tom je pôvod väčšiny mentálnych poškodení.
Nenechajte sa zmiasť argumentom, že váš dedko a babka jedli tiež
cukor a pili mlieko a dožili sa vysokého veku v zdraví. Oni totiž konzumovali
v mladosti cukor v miere zhruba 1 lyžička týždenne. Mlieka 2 deci za
týždeň. Cukrárne neboli. A jedla sa plnohodnotná strava. Čierny chlieb, hrach,
krúpy...a čo vyrástlo v okolí. Preto mali naši predkovia oveľa zdravší
korienok a oveľa viac zniesli a vydržali, než my dnes.
Držíme vám palce, aby ste si v čo najkratšom čase overili
to najdôležitejšie: že je
možné sa postupne vzdať cukru, keď sa postupne obmedzuje soľ, ktorá k cukru
priťahuje. A keď sa je ku každému jedlu zelenina
v akejkoľvek forme. Ona totiž dokáže primerane a zdravo to, prečo ľudia k cukru utekajú:
uvolní nás (a veľa dobrého naviac.)
Použitá literatúra:
Jarmila Prúchová – Jak jste klamáni ( více než jen makrobiotická kuchařka)
|
Plnohodnotná nezahlieňujúca
strava - I. Batúšková
Harmonická strava je tak ako celý vesmír a
ako čínska medicína založená na filozofii vzájomnej spolupráci protikladov. Tieto
opaky, ale nesmú byť v krajních medziach inak je kyvadlo rozhojdané príliš ku
škode organizmu. Telo potom musí celú energiu venovať likvidácii vzniknutých škôd.
Každý výkyv smerom hore alebo dolu organizmus potom vyvažuje chuťou na potraviny
z opačného pólu a hojdačka sa rozhojdáva viac a viac...
(príkladom je u konzumácii vína chuť na slané oriešky). Každý
človek je ale jedinečná osobnosť a ako taký by si mal svôj stravovací režim
nájsť sám.
Z hľadiska zahlenenia sú najnebezpečnejsie potraviny: biela
pšeničná múka, mlieko a výrobky z neho, živočíšne tuky, cukor a soľ. Tieto
potraviny by sme mali vynechať alebo aspon výrazne obmedziť.
Z hľadiska pôsobenia energií sú najharmonickejšími
potraviny obilniny, strukoviny, zelenina domáceho pôvodu, semená a v menšej miere
ovocie.
Najoptimálnejšou potravou sú teda varené obilniny, varená a
surová zelenina, sójové výrobky (zvl.fermetované), strukoviny, v menšej miere
ovocie, semená a orechy. Pomery sa líšia podľa ročného obdobia.
Ďalšie zásady harmonickej stravy:
* každý pokrm pripravovať s láskou
* na jedlo si nájsť čas, nikdy nejesť v pohybe!
* každý pokrm dostatočne prežuť
* nejesť medzi jedlami
* nekombinovať navzájom nevhodné jedlá
* k soleniu používať morskú soľ
Najčastejšia otázka: Nebude mi ( mojím deťom) chýbať vápnik,
keď vynechám mlieko, jogurty, syry? Nedostanem osteoporózu?
Odpoveď: nie je pravda, že vápnik môžeme dodať do tela len
zahleňujúcimi a ťažko stráviteľným mliekom príkladom sú prírodné národy, kde
ženy v 50 rokoch ubehnú desiatky kilometrov, zatiaľ čo naše deti kŕmené
jogurtami a pribináčikmi, zaspávajú so soplíkmi pri televízii. Bohužiaľ naša
civilizácia netrpí chorobami s nedostatu, ale väčšinou z prebytku. Ak sa
riadime podľa prírody, nemôže nám ujsť, že v prírode neexistuje žiadny tvor,
ktorý by v dospelost konzumoval mlieko! Robia to len ľudia.
Nemléčne zdroje vápniku:
* Sójové výrobky – tofu, tempeh, natto, miso-pasta, sójová
omáčka, zelenina, olejnaté semená(ľan, sezam, slnečnica,tekvica, mak), sušené
ovocie-marhule, figy, strukoviny, japonský čaj Banča.
V ľudskom organizme by mala panovať optimálna rovnováha medzi
kyselinami a zásadami. Ideálna biologická hodnota tkaniva leží medzi pH 7,4 a 7,5.
Prekyslenie sa podieľa na všetkých ochoreniach.
Prekyslenie spôsobuje: alkohol, mäso, mäsové vývary, cukor, biela
pšeničná múka, smažená a pražená strava, vajcia, sardinky, káva, ocot, zlosť.
Prekyslenie nespôsobuje:čistá kvalitná či prevarená voda,
surová zelnina, šťava z čerešní, sliviek, klíčená vojteška, zrelé ovocie,
chlorella, psyllium, ľadvinové čaje, hlboké dýchanie.
Použitá literatúra:
Ivana Batúšková – Detoxikační souvislosti
|
Nápoje
Tým, že podľahneme davovej alebo inej
psychóze a pijeme na ponúknutie každého aj keď nemáme smäd, klameme sami seba.
Sami seba klameme aj vedy, keď pijeme 2-3 litry tekutín denne a
hovoríme si: musím, jedna pani povedala, že je to nutné (alebo podobne).
Týmto sebeklamom trpí aj veľa lekárov a propagátorov zdravej
výživy, ktorí to veľke pitie zdvôvodňujú pod rúškou vedy a nehovoria pritom to
hlavné, že potreba tekutín je veľmi individuálna, pretože:
- človek pracujúci vo vlhku potrebuje menej piť ako človek
pracujúci v suchu a teple
- pri sedavom zamestnaní stačí piť menej ako pri športe alebo
ťažkej práci
- dieťa a starý človek potrebuje piť viac než mladá žena
v domácnosti
- kto konzumuje mäso musí piť viac než vegetarián, aby
z tela vypláchli jedovaté látky, ktoré tam z mäsitej stravy vznikajú
- kto jedáva dosť suchších potravín (chlieb, pečivo, sušienky,
čipsy, syry a pod.) musí piť viac než ten, kto konzumuje obilné kaše a strukoviny
(naberú veľa vody) a zeleninu (obsahuje dosť vody)
Takýchto prirovnaní je stovka.
Stručne a jasne: v systému stravy, ktorí vám predkladáme ,
vám stačí v priemere 3-4 hrnčeky nápoja denne. Za mimoriadnych okolností viac.
Niekedy sa stáva, že pri jednej plievke a jednej kaši denne si v behu života
smäd neuvedomíme a máme tendenciu nepiť alebo málo piť. Tak na to musíme myslieť
buď pri jedle (radšej po jedle) alebo vo chvíli, keď sa o niečo horšie začneme
vyprázdňovať.
Najlepšia kontrola už je všeobecne známa: má sa močiť priemerne
4x za deň a moč má byť ako svetlé pivo. Pri tmavšom moči pijeme málo, pri
svetlejšom o niečo viac než je treba. Stolica má byť formovaná. Ale v žiadnom
prípade ako bobky. Bobkovitá stolica už je predzvesťou budúcej havárie hrubého
čreva. Je dôkazom, že prijímame príliš suché potraviny, a že prechod na ranné
kaše namiesto chleba či pečiva je akútny.
Znova však treba ZDORAZNIŤ, že potreba tekutín je veľmi
individuálna, a že naše údaje o množstve nápojov a častosti močení sú len
všeobecne orientálne.
Čo teda piť? Predovšetkým nápoje primerane teple, nie studené.
Nie príliš minerálky, sú dosť slané. Dávku nápojov rozložiť do celého dňa. Nie
byť smädný a potom sa prepiť. Nápoje striedať – výber je veľký. Sladký nápoj
z čerstvých alebo sušených sladkých druhov zeleniny(alebo vývar z ich
drevnatých častí) by mal byť zastúpený denne. Jeho náročnejšia príprava sa
bohato vyplatí.
Použitá
literatúra: Jarmila Prúchová – Jak jste klamáni ( více než jen makrobiotická
kuchařka)
|
Základné makrobiotické
nápoje
Bancha
Pochádza zo starších lístkov čajového kra, po jeho prvom
orezaní. Tento čaj je viacej jang než zelený čaj.
Čaj pripravujeme v keramickej kanvici. Na dno kanvice vložte 1-2
čajové lyžičky čaju. Zalejte 4 šálkami vriacej vody. Nechajte lístky 5-10 minút
odležať. Množstvo čajových lístkov, ako aj dobu lúhovania môžete meniť a tak si
nájsť spojenie, ktoré bude najviac vyhovovať vašej chuti.
Nie je nutné aby ste čajové lístky po použití vyhodili , stačí
keď pridáte nové a znovu zalejete. Tak môžete pokračovať, až listy v kanvici
vytvoria vrstvu cca 2,5 cm. Potom kanvicu vyčistite a začnite znova. Bancha sa nevarí.
Bancha je pri makrobiotickom spôsobe stravovania základným
nápojom. Má stabilizačný efekt a povzbudzuje trávenie.
Kukicha (čaj
z vetvičiek)
Kukicha je viac jang než bancha. Kukicha sa pripravuje 10 minútovým
varením. Neobsahuje žiaden kofeín a preto je vhodný aj pre deti. Kukicha má
alkalizujúci efekt (posilňuje krv), a preto nás posilní a osvieži, keď sme unavení.
Má upokojujúci účinok pri nespavosti. Môže odstrániť nevoľnosť a gastritídu.
Kukicha je dobrý denný nápoj pre osoby, ktoré trpia zápalmi ľadvín, infekciou
močového mechúra, neurasténiou, chorobami srdca, zažívacími problémami a
všeobecnou únavou.
|
Nápoje obilné
Ryžový čaj- ryžová káva
Pre všetkých dospelých je to výborný nápoj. Obzvlášť v lete,
pretože pomáha normalizovať telesnú teplotu. Je možné ho piť pri každej chorobe.
Je vhodný pri zápche, hnačke a chronickej bolesti hlavy.
Ryžu natural umyjeme studenou vodou. Potom na panvici pri neustálom
miešaní opražme do zlatožltej farby na prípravu ryžového čaju, a do tmavohnedej
farby na prípravu ryžovej kávy. K príprave nápoja vezmite 10-12 dielov vody na 1 diel
ryže. Uveďte do varu, potom oheň zmiernite a nechajte neprikryté vrieť 10-30 minút.
Počas varenia pridajte štipku morskej soli. Potom čaj preceďte cez kúsok látky a tú
dobra vytlačte. V zime pridajte do šálky kvapku shoyu. Tento čaj je dobrý aj pre
dojča, ktoré má horúčku. Vtedy nepridávame soľ ani shoyu.
Obilné čaje (pšeničný čaj, jačmenný čaj)
Okrem ryže ako základnej suroviny pre prípravu čaju je tiež
vhodná pšenica a jačmeň. Pšeničný čaj v lete veľmi osvieži. Jačmenný čaj má
rovnaký efekt a navyše vylučuje z tela živočíšne tuky. Pripravuje sa takto: pražte
obilie na ťažkej panvici na strednom plameni za stáleho miešania 5-10 minút. Vezmite
10 dielov vody na 1 diel opraženého obilia, uveďte do varu a nechajte ďalších 15
minút na miernom plameni vrieť. Pšeničný čaj v lete veľmi osvieži. Jačmenný čaj
má rovnaký efekt a navyše vylučuje z tela živočíšne tuky.
|
Nápoje na báze zeleniny
Nápoj z misa a šalotky
Používa sa pri začínajúcom nachladení (keď vás mrazí a
začínajú bolesti hlavy). Tento nápoj podporí krvný obeh a vyvolá potenie. Nasekajte
čerstvú šalotku a pridajte rovnaké množstvo misa. Pridajte horúcu vodu a
zamiešajte. Vypite a odoberte sa na lôžko.
Sladký nápoj
Podľa tradičnej čínskej medecíny je kombinácia
cibule,kapusty,tekvice a mrkvy,a hlavne šťava vzniknutá týmto spôsobom úpravy
liečivá na oblasť slinivky brušnej a sleziny.
Tieto štyri zelenininy na seba navrstvíme v poradí:
cibuľa,kapusta,tekvica,mrkva (ak nemáme tekvicu,použijeme cuketu alebo použíjeme len
tri druhy zeleniny).Opatrne zalajeme vodou a pomaly dusíme aspoň 20 minút.Tekutina je
balzamom na naše vnútorné orgány.Môže sa piť každý deň.Pri tejto liečivej
kombinácii nepoužívame soľ.
Čaj z lotosového koreňa
Lotosový koreň má vplyv na rozpúšťanie a vylučovanie hlienov v
oblasti dýchacích ciest Vhodný je pri kašli, nachladení, problémoch čelných a
vedľajších nosných dutín a pri pľúcnych problémoch. Príprava zo sušeného
lotosového koreňa: varte 10g sušeného lotosového koreňa 10-15 minút v jednej
šálke vody. Pridajte 2-3 kvapky zázvorovej šťavy (alebo 1g zázvorového prášku) a
štipku morskej soli alebo trochu sójovej omáčky.
|
Nápoje na báze semien
Čaj z dyňových semien
Jadrá z dyne hokaido nezahadzujte. Čaj, ktorý z nich uvaríte,
pomáha vylučovať vodu, nahromadenú v nohách, okolo členkov alebo v dolnej časti
brucha. Je odporúčaný ženám pred pôrodom aj po pôrode.
Čaj z ľanových semien
Môže sa piť pri astme, pri kašli, v prípade artritídy a reume.
Pomáha pri extrémne silnej menštruácii. Pôsobí aj ako mierne preháňadlo a
uvoľňuje tehotnú ženu a rodičku tak, že je pôrod ľahší.
|
Nápoje na báze morských rias
Čaj z riasy kombu
Čaj zvyšuje kvalitu krvi. Pomáha eliminovať živočíšne tuky a
bielkoviny, ktoré organizmu škodia. Pôsobí kladne na regeneráciu nervového systému.
Upokojuje a obnovuje jasné myslenie a čistú myseľ. Varte 7cm dlhý pásik riasy kombu
v 1 litre vody asi 10 minút. Pije sa s prestávkami po menších dávkach.
|
Nápoje z koreňa kuzu
Kuzu je prášok náročným a prácnym
spôsobom získavaný z koreňa divej viničovitej rastliny, rastúcej pôvodne v
japonských horách. Tento veľmi tvrdý, divý koreň má nesmiernu energiu. Môže v
pravom zmysle prerastať skalou. Z koreňa sa vymývaním získava veľmi koncentrovaný
škrob, ktorý obsahuje veľa energie (na jednotku váhy viac kalórií ako med), ktorá
sa však pomalšie spaľuje, takže je omnoho priaznivejšie metabolizovaný. Posilňuje a
reguluje trávenie a veľmi ľahko stráviteľný.
Ako domáci prostriedok je kuzu vhodné : celkové vyčerpanie
(zaháňa únavu a zvyšuje vitalitu), pri akútnych črevných problémoch (zvlášť
hnačka), chronická črevná slabosť alebo chronické črevné choroby (napr. črevná
tuberkulóza), prechladnutie, horúčka (znižuje), je vhodný pre pacientov ktorý
nemôžu konzumovať pevnú potravu. Kuzu je možné pripravovať rôznymi spôsobmi, buď
samostatne alebo spoločne s inými prísadami.
Čaj kuzu
Rozpustíme čajovú lyžičku kuzu v troche studenej vody, ďalšiu
vodu pridávame po troškách a stále miešame aby sa všetky kúsky kuzu rozpustili.
Potom pridáme šálku vriacej vody a opäť dobre premiešame. Pridáme štipku morskej
soli alebo sójovej omáčky. Vhodné použiť pri horúčkach do 38 C, pri všetkých
bolestiach hlavy a pri nachladnutí a chrípke.
Čaj z lotosu a kuzu
Pripravte lotosový čaj (pozri vyššie) a pridajte ešte 10-20%
kuzu. Použitie pri nachladnutí alebo chrípke, sprevádzanej horúčkou alebo
problémami žalúdku či čriev. Kuzu zníži horúčku, vylieči žalúdok a črevá a
zlepší chuť lotosového čaju.
|
Chrípka útočí - vylieči
Vás zázvor!
Trápi Vás chrípka alebo viróza? Ste
unavení a otrávení? Poradíme Vám ako sa nepríjemných problémov zbaviť.
Vyskúšajte zázvor, ktorému naši predkovia verili, že má čarovnú moc.
Ak chcete vyskúšať niečo iné, než produkty farmaceutického
priemyslu, choďte do obchodu a kúpte si čerstvý zázvor.
Všetci ho poznáme ako korenie vo vianočnom pečive či mäse,
prípadne v limonádach a pivu. Málokto však vie, že zázvor má také skvelé
liečivé účinky – pomáha pri astme, proti vysokému tlaku, pri pečeňových
chrobách atď. Americkí vedci dokonca nedávno prišli s tým, že dokáže
liečiť alebo spomaliť aj niektoré druhy rakovín, najmä rakovinu vaječníkov a
slinivky.
Proti bacilom by sme len ťažko hľadali podobne účinný prírodný
prostriedok. Pre čerstvý zázvor by ste sa mali vypraviť hneď, keď pocítite
nepríjemné pálenie v krku, či nose alebo vás roztrasie zimnica.
Ak je vám chladno a pritom z vás leje studený pot, zázvor
vás príjemne zahreje, ale súčasne zrazí horúčku. Pomôže zlikvidovať zápal
v krku, vyčistí telo od jedov, zlepší zažívanie, dodá energiu i chuť
k jedlu. Takže hurá pre zázvor a hneď vyskúšajte náš recept na chutný
zázvorový čaj!
Do litra vriacej vody pridajte lyžičku nastrúhaného zázvoru
(môžete aj viac-s množstvom stúpa liečivý účinok), kúsok škorice a tri
hrebíčky a päť minút povarte. Potom vyberte korenie a nechajte mierne vychladnúť.
Podľa chuti pridajte med a citrón.
Pri žalúdočných problémoch vynechajte škoricu a hrebíček,
zázvoru naopak dajte až polievkovú lyžicu. Zalejte ho horúcou vodou a po štvrť
hodine sceďte. Pite teplé po dúškoch.
ÚČINKY ZÁZVORU:
* dezinfikuje, likviduje zápaly a horúčku
* tlmí nevoľnosti, tráviace ťažkosti, bolesti hlavy, nervozitu
* pomáha proti astme, vysokému tlaku, chorobám pečene a údajne
proti rakovine vaječníkov a slinivky
* žuvanie čerstvého zázvoru tíši bolesť zubov
* zázvorové kúpele a čaj pomáhajú pri chrípke, nachladení a
alergiách
|
Mydlové šupky - originálny
indický prací prostriedok
Prírode prospešný - 100% biologický -
mydlový orech do vašich práčiek
* ideálne jemný (nahradí avivážne prostriedky) a čistiaci
* dobre znesiteľný aj pre osoby s alergiou, neurodermitis alebo
lupienkou
Prací prostriedok česaný zo stromu
Šupky mydlového orecha (sapindus mukorossi) boli v Indii a Nepálu
používané každodenne už po storočia ako prírodný umývací a prací prostriedok.
Popis mydlového orecha:
Južná India je pôvodnou domovinou mydlového orecha. Odtiaľ sa až
do dnešnej doby rozšíril skoro po celej Indii. Mydlový orech dorastá bežne do
výšky až 15m, zatiaľ čo v korune dosahuje šírku až 1,5m. Listy sú 12-30 cm
dlhé. V marci a apríli zdobia strom biele kvety. Zber plodu prebieha
v septembri a v októbri. Zrelé orechy majú zlatkastú farbu a sú lepkavé.
Po zbere sa sušia až sa ich farba zmení na červenohnedú, pričom takmer prestanú
lepiť.
Šupky zo stromu do vrecúška
Po zbere sú orechy rozlúsknuté a šupky sú poctivo balené do
látkových vreciek. Čierne jadro orechu je tvrdé, neobsahuje čistiace zložky a nie je
určené ani na konzumáciu, ani na pranie. Ale šupky sú presiaknuté cennou prírodnou
látkou saponín, ktorá sa nachádza v menšej miere i napr. v rozmarýne,
čiernej baze, ženšene, špargli, hrášku, fazuli, quinoii, ovse, špenáte atď.
Saponín je ideálne jemná a zároveň dôkladne čistiaca a pracia substancia. Vo
vysokej koncentrácii a v prírode prospešnom balení sa nachádza práve
v mydlových šupkách. Akonáhle prídu šupky do kontaktu s vodou, začnú
vylučovať saponinový mydlový výluh.
Tradičné použitie
Indické ženy používali mydlové šupky k umývaniu svojich
vlasov a k očiste tela. Domorodí ľudia vedeli ako zmiešať mydlový prášok
s ajurvédskymi bylinami a vytvoriť tak telové mydlo. V rôznych oblastiach
Indie sa ešte dodnes umýva aj riad a iné domáce predmety mydlovým výluhom. Aj
zlatníci používali mydlové šupky k dokonalému lešteniu svojich zlatých a
strieborných šperkov.
Moderný prínos a návod k použitu mydlových
orechov
Do vrecúška vložte 4 – 8 polovičiek mydlových šupiek, podla
stupňa znečistenia prádla, dobre zaviažte a pridajte priamo do bubna práčky medzi
oblečenie. Zvolte program ako ste zvyknutý ( s predpraním alebo bez). U nižších
pracích teplôt, medzi 30 – 60 stupňami, je prípadne možné mydlové šupky
použíť vzapätí po vypraní ešte raz. Pri vyššich teplotách sa mydlové šupky
vyluhujú viac než u nižších teplôt. Keď spotrebujete všetok saponín zo šupiek,
vyzerajú potom tmavé a vymáčané. A v tomto bode je vhodné ich vymeniť. Po
ukončení prania vyberte vrecúško aj s prádlom z práčky a zbytky šupiek
vyberte z vrecúška. Vreckúško uschne spolu s prádlom a môže byť opäť
použité na ďalšie pranie. Zbytky šupiek sa dajú recyklovať ako bio-odpad alebo sa
priamo kompostujú na záhrade, kde zase pomôžu vašim rastlinám.
Čo všetko sa dá prať
* farebné a biele prádlo aj s vývarkou medzi 30 a 90 stupňami
* vlna a hodváb a ostatné alternatívne prírodné materiály, napr.
z konope, ľanu, viskózy atď.
Čo čistiť?
Zlaté a strieborné predmety a šperky
Na 45 minút odmočte 3-4 šupky v miske so 100 až 150 ml
horúcej vody. Rozmočené šupky vydávajú trením dlaňami jemnú penu. Šupkami alebo
mäkkým kefkou namočeným vo výluhu potom čistite šperk alebo ozdoby.
Prednosti mydlového orechu:
Mydlový orech je 100% rastlinný prací a umývací prostriedok pre
jemné a šetrné pranie a čistenie, ale dôkladné. Príjemne zmäkčuje oblečenie
prírodným spôsobom, vďaka čomu odpadá nutnosť používania avivážnych
prostriedkov. Po praní má neutrálnu arómu. Je biologicky recyklovateľný.
* Je šetrnejší k farbám, u vášho farebného prádla a
ekoprádla budete mať oveľa dlhšiu radosť zo sýtych farieb
* Je výbornou alternatívou pre alergikov a osoby
s kožnými problémami ako sú lupienka alebo neurodermitis.
* Je výrazne lacnejší než bežné prášky, pri pramom zrovnaní
s priemernými cenami pracích prostriedkov na trhu môžete dlsiahnuť viac neť 50%
úspory!
* Vo vzťahu k životnému prostrediu periete uvedomele.
Odpadová voda a vodné toky sú ušetrené od chemikálií.
* Mydlové orechy sú dorastajúca surovina. Používaním pomáhate
zachovať dôležité ekosystémy a podporujete obyvateľov chudobných oblastí Indie.
Návod k vlastnej výrobe mydlového vývaru
Nalejte vodu do menšieho hrnca a pridajte niekoľko mydlových
šupiek (100 g mydlových šupek na 2,5 l mydlového vývaru). Povarte ich približne 5
minút. Varom sa vyluhuje saponín zo šupiek a zmieša sa dôkladne s vodou.
Nechajte vývar vychladnúť a môžete ho hneď použiť.
Mydlový vývar je teoreticky vhodný pre každý
druh čistenia:
* do práčky ( približne 3 lyžice na práčku)
* do umývačky na riad (približne rovnaké množstvo ako pre
práčku – na oplachovanie môžete pridať ocot)
* na vaše podlahy
* do kúpeľne
* miesto šampónu
* k očisteniu okien octom ( 2 lyžice mydlového vývaru
v pomere k 3 polievkovým lyžicám octu)
* keď si myslíte, že už bol zužitkovaný všetok saponín,
vhoďte mydlové šupky s trohou vody do mixéru a získate vynikajúce tekuté mydlo
na umývanie rúk.
* môžete s ním umyť aj svoje auto
Ďalšie mnohostranné použitie mydlového
orecha:
Šampón:
Vývar z mydlového orecha sa dá použíť ako šampón, ktorý dobre ošetrí vaše
vlasy a zanechá ich hodvábne lesklé a vitálne. Je antiseptický a preto je i dobrou
prevenciu proti všám a hnidám.
Šampón pre zvieratá: Umývanie vašeho zvieraťa vývarom z mydlového orechu je efektívne
a zároveň jemné-bez chemikálii. Pokiaľ sa takýto mydlový vývar používa
pravidelne odradí parazity – blchy a pod.
Všestranné čistidlo: Použite mydlový nálev miesto chemických čistidiel v kuchyni a
kúpelni
Tekuté mydlo:
vysoko koncentrovaný vývar vytvára mydlovú emulziu, ktorá je koži prospešná.
Pesticídy:
Ošetrite postrekom z mydlového vývaru vaše vonkajšie a domové rastliny.
Využite pesticidný účinok saponínu (mydlový orech produkuje saponin práve
z tohto dôvodu) Bojuje proti škodcom, ale neničí a neznečisťuje vašu záhradu
chemikáliami.
Ak budete chcieť, aby vaše prádlo po vypraní voňalo, kvapnite
niekoľko kvapiek prírodného aromatického oleja buď do orechového vývaru alebo na
vrecúško so šupkami. Obzvlášť vhodny je levandulový olej a citrónový olej, ale to
je už na vás.
|
O LEPKU
Lepok je príčinou viacerých chorôb. Po
druhej svetovej vojne sa pečivo a jedlo z vymieľanej múky stalo hlavným pokrmom pre
celú západnú civilizáciu. Na ďalšie obilnini sa zabudlo. Takáto monodiéta má za
následok rozvoj tzv. civilizačných chorôb. Pokiaľ sa lepok dostane v našom organizmu
na miesta, kde nemá byť, je veľmi častou príčinou ich vzniku a rozvoja. Priamu
súvislosť nájdeme v chorobe nazývanej celiakia. Je to dnes už genetická
autoalergická choroba. Tá však tvorí len vrchol ľadovca, aj keď ňou trpí 5%
populácie. Je najčastejšie diagnostikovaná u malých detí, zväčša preto, že u
nich sú príznaky najvýraznejšie. Deti takto postihnuté neprospievajú, sú anemické
a na sebemenšie, aj keď len informačné čiastočky lepku reagujú hnačkou. Touto
alergiou trpia aj dospelí, ale väčšinou sú liečení na iné choroby. Ta väčšia
podstatne väčšia časť fiktívneho ľadovca, ktorá sa skrýva pod hladinou, je
metabolická záťaž na lepok. Negatívny vplyv má lepok na každého, pokiaľ sa vo
väčšom množstve vyskytuje v čreve. Keďže ešte nie sú prítomné protilátky, nie
je to alergia avšak potiaže, nie len zažívacie, väčšina ľudí vníma. Lepok
pôsobí negatívne v čreve aj mechanicky tým, že sa lepí na črevnú sliznicu a
zmenšuje tým plochu, ktorou sa vstrebávajú živiny do krvi. Dôsledkom je prekyslenie
prostredie, v jeho dôsledku potom dôjde k poškodeniu črevnej sliznice. Naruší sa
tým jej regulačná schopnosť, prelomí sa črevná bariéra a kompletná bielkovina
lepku sa dostane do krvi i do medzibunečného priestoru a tam všade na seba viaže
rôzne toxíny a kazeín, mliečnu bielkovinu, ktorá sa do krvi dostala rovnakou
cestou. Spoločne narušujú zásobavanie buniek a ich komunikáciu - a tým sú na
začiatku tzv. civilizovaných chorôb, vrátane autoagresívnych aj onkologických!
Pokiaľ sa chcete tak isto vylepšiť, ponúkame niekoľko
vyskúšaných receptov. Doteraz trhom ponúkané bezlepkové potraviny a rôzne zmesi
síce neobsahujú lepok, ale sú prevažne postavené na surovinách, ktoré črevo
poškodzujú tiež: sušené mlieko, droždie, zemiaky, cukor a rôzne chemické
komponenty. U bezlepkových obilnín nachádzame málo spojivových látok, a to je jadro
problému. Pečenie s pšeničnou múkou je síce pohodlnejšie, avšak ako si podľa
naších receptov budete môcť vyskúšať, ide to bez lepku tiež.
Základné bezlepkové cesto: Na mäsovom mlynčeku s planžetou s čo
najmenšími dierkami pomelieme jednu kocku tofu, tri plátky ryžového papiera, ktorý
sme predtým nabobtnali namočením v teplej vode, a zbytky uvarených bezlepkových
obilnín. Pokiaľ máme medzi zbytkami uvarené ryžové cestoviny, nemusíme použiť
ryžový papier. Namletú hmotu prepracujeme s hladkou pohánkovou múkou. Pokiaľ chceme
mať redšie cesto, prídáme vodu, aby cesto malo konzistenciu použiteľnú na
palacinky. Ak pridáme múky viac, dá s z cesta spraviť napr.cesto na pizzu.
|
posledná aktualizácia: 12.11.2014 |
|
kontakt |
ZDRAVÍČKO
Gen. Svobodu 1
911 08 Trenčín
(OZC Južanka - 1.poschodie)
tel.:0918-866772
otváracie hodiny:
pondelok-piatok
9.00-12.00
13.00-18.00
sobota
9.00-13.00
|
info |
|
|